Ξεκινούν στον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής και πάλι οι ανασκαφικές έρευνες
Ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού Σερρών (εκτός της Αμφιπόλεως) και από το 2019 η Δημοτική Αρχή με το δήμαρχο Βισαλτίας κ. Μασλαρινό Αθανάσιο, υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ξεκίνησε τον καθαρισμό όλης της περιοχής του αρχαιολογικού χώρου και του Μακεδονικού Τάφου.
Παράλληλα μετά από πολλά χρόνια μετά από το ενδιαφέρον που έδειξε η δημοτική αρχή ξεκινούν εκ νέου οι ανασκαφές σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, καθώς από την στιγμή που επισκέφθηκαν το σημείο εκπρόσωποι της Γαλλικής Σχολής, εξέφρασαν το ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και την έναρξη ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας.
Η κάμερα του ΕΠΙΛΟΓΕΣ βρέθηκε στο σημείο όπου παρουσία της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Δήμητρας Μαλαμίδου οι προκαταρκτικές ενέργειες συνεχίζονται ώστε η τελική έρευνα να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Η αρχαία θέση της Τερπνής βρίσκεται γύρω από την ακρόπολή της, που σήμερα λέγεται «Παλαιόκαστρο», περίπου 4 χιλιόμετρα από τη σημερινή της θέση. Στον περιβάλλοντα χώρο της περιοχής έχουν γίνει σημαντικότατες ανασκαφές, οι οποίες ανέδειξαν έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό πλούτο και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Η αρχαία ονομασία της Τερπνής ήταν κατά πάσα πιθανότητα «Κάστρο», όνομα που μετεξελίχθηκε σταδιακά σε «Παλαιόκαστρο» (σήμερα «Παλιόκαστρο»).
Γνωρίστε την Τερπνή από ψηλά, Video με λήψη από drone ΕΔΩ.

και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το χωριό μετατοπίστηκε στη σημερινή του θέση, παίρνοντας το όνομα Τσιαρπίστα ή Τσερπίστα,
Το 1993 συστηματική έρευνα που άρχισε με νομαρχιακές πιστώσεις και συνεχίστηκε με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα με υπεύθυνη αρχαιολόγο την κ. Μαριάνα Καραμπέρη, η οποία έκανε τον Αύγουστο του 1993 τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής .
Ωστόσο από το 1993 και εξής και παρά τις επανειλημμένες γραπτές και προφορικές κρούσεις προς όλους τους φορείς, μεσολάβησε μόνο μία μικρή νομαρχιακή πίστωση 3 εκ. με την οποία έγινε η περιμετρική περίφραξη 1000 μ. και τοποθετήθηκαν σήμανση και κινητά στέγαστρα σε ευπαθείς χώρους. Έτσι μετά από πολυετή παύση ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφικές έρευνες οι οποίες αναμένεται να φέρουν στο φώς σημαντικά ευρήματα της περιοχής.