Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ_Ποδοσφαιρικές ευχές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Top 5

Νικόκλεια, δήμου Βισαλτίας Σερρών

Νικόκλεια, δήμου Βισαλτίας Σερρών

Η Νικόκλεια (Τοπική Κοινότητα Νικοκλείας – Δημοτική Ενότητα ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΣΕΡΡΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Νικόκλεια”.

Έδρα του δήμου είναι η Νιγρίτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Νικόκλεια ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Νικοκλείας, του πρώην Δήμου ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ του Νομού ΣΕΡΡΩΝ. Η Νικόκλεια έχει υψόμετρο 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό δυτικά απέχει 25χλμ. απο την πόλη των Σερρών και 9χλμ. βορειοδυτικά από τη Νιγρίτα. Ο οικισμός είναι 1,5 τετ.χιλ. Στο χωριό υπάρχουν 400 σπίτια, και αριθμεί δημότες, πάνω από 2.500, με 1300 ψηφοφόρους και μόλις 460 μόνιμους κατοίκους.

Οι άνθρωποι που ζουν στο χωριό, είναι ντόπιας καταγωγής. Στο παρελθόν, υπήρξαν και πρόσφυγες Μικρασιάτες, από τους οποίους έχουν μείνει μόνο δύο οικογένειες. Οι κάτοικοι του χωριού είναι γεωργοί κατά κύρια βάση. Το αγρόκτημα του χωριού έχει 12.000 στρέμματα, από τα οποία τα 6.000 είναι σιτηρά. Τα 2000 στρ. είναι καπνοκαλλιέργειες, υπάρχουν λίγα αμπέλια και περίπου 30.000 ελαιόδενδρα. Πολύ μεγάλο ρόλο επίσης παίζει και η κτηνοτροφία στο χωριό.

Tο παλιότερο όνομα «Νικοσλάβη». Tο χρωστούσε σε κάποια νίκη των Ελλήνων εναντίον των Σλάβων. Από κατάλοιπα οικισμών που βρέθηκαν φαίνεται πως η περιοχή είχε κατοικηθεί από πολύ παλιά. Επί Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του χωριού, αν και περισσότεροι, δούλευαν στα κτήματα των κατακτητών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ λόγω της ευφορίας του εδάφους. Κατά την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα αγωνίστηκαν με σθένος.

Εδώ έπεσε μαχόμενος γενναία ο οπλαρχηγός Παπα-πασχάλης (Ανδρούτσος), αφού προδόθηκε από τους Βουλγάρους στα τουρκικά αποσπάσματα της περιοχής. Στους Βαλκανικούς πολέμους οι κάτοικοι του χωριού έσπευσαν να βοηθήσουν τους Έλληνες στρατιώτες που μάχονταν στα Πλατανούδια στην Τερπνή. Επιτέθηκαν σε ένα βουλγαρικό τάγμα έξω από την Αγία Παρασκευή, προκαλώντας σύγχυση στον αντίπαλο. Κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και να καταφύγουν στα χωριά της επαρχίας Λαγκαδά, θέλοντας να αποφύγουν τις θηριωδίες των Βουλγάρων.

Το χωριό έχει στο κέντρο του, στην πάνω πλατεία όπως αναφέρουν οι κάτοικοι το ηρώον, ενώ στη συγκεκριμένη πλατεία υπάρχει και το κτίριο της Κοινότητας Νικόκλειας. Η Νικόκλεια πριν 50 Χρόνια είχε πληθυσμό περίπου 1500 άτομα. Δυστυχώς σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 460 και όπως τα περισσότερα χωριά ερημώνει.

Η ανέγερση του ναού Αγίου Δημητρίου έγινε το 1835  και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κέντρο τοῦ χωριοῦ. Το 1904 κάηκε από άγνωστη αιτία και ξαναχτίστηκε τον επόμενο χρόνο  το 1905 έγιναν ανακαινιστικές εργασίες. Ο Ναός είναι διακοσμημένος εσωτερικά με αγιογραφίες που ιστορήθηκαν πρόσφατα. Έχει ανακηρυχτεί διατηρητέα από την αρχαιολογική υπηρεσία. Στην ενορία υπάγονται τα παρεκκλήσια των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων και της Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Για το δημοτικό σχολείο δεν υπάρχει καταγραφή  ακριβής για το πότε κτίστηκε. Υπήρχε μόνο ο πρώτος όροφος αρχικά και μετά προστέθηκε και ο πάνω όροφος. Ο πάνω όροφος αρχικά ήταν με ξύλινο πάτωμα. Μεταγενέστερα περίπου το 1960 πήρε την μορφή που έχει σήμερα. Χώροι του δημοτικού έχουν παραχωρηθεί σήμερα στον Πολιτιστικό σύλλογο του χωριού αλλά και στο Σύλλογο Απανταχού Νικοκλειανών Θεσσαλονίκης.

Επειδή τα σπίτια της Νικόκλεια, δήμου Βισαλτίας είναι κτισμένα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, υπήρξε η ανάγκη της δημιουργίας και δεύτερης πλατείας, της κάτω πλατείας. Σε αυτή την πλατεία το δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει το χωριό και ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πραγματοποιούνται οι πανηγυρικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών επισκεπτών από ολόκληρο το δήμο Βισαλτίας.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του χωριού και ανεγέρθηκε το 1978 .Το 1990 την εγκαινίασε ο τότε μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας Μάξιμος .

Στην παλαίστρα του χωριού δόθηκε το όνομα του Απόστολου Τασκούδη, ολυμπιονίκη στην Αθήνα και παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία του επί σειρά ετών στην πάλη σε άμμο. Επίσης υπάρχει και χώρος σκοποβολής που κάθε χρόνο φιλοξενεί αντίστοιχους αγώνες.

Τερπνή, πολιτισμός, αρχαία, εργασία 
και πολλά άλλα !!!

psterpnis.blogspot.com

Υπάρχει φυσικά και γήπεδο ποδοσφαίρου. Εδώ και 2 Χρόνια δεν υπάρχει ομάδα. Δυστυχώς ο Ατρόμητος Νικόκλειας δεν είναι παρών. Στο γήπεδο δόθηκε το όνομα του Βασίλη Μπεκιαρούδη για την προσφορά του σαν παίχτη,  με σπουδαίο ταλέντο. Αργότερα διατέλεσε και πρόεδρος της ομάδας. Δυστυχώς έφυγε νωρίς , μόλις 52 χρονών.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε την πρόεδρο της Κοινότητας κ. Κουντούδη Δήμητρα και τον πατέρα Γεώργιο Τσιλιμπόνη για τις πολύτιμες πληροφορίες για τον τόπο τους, τη Νικόκλεια, δήμου Βισαλτίας.

Υ.Γ.   Όταν “κατέβει” το βίντεο από το άρθρο θα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.
Γ. Πανσεραϊκός
Γ. Πανσεραϊκόςhttps://visaltis.gr/
visaltis.gr, πρώην panseraikos.gr me ena r όπως Γιάνης με ένα ν. Ένα ιστολόγιο στον αέρα που σκοπός του είναι ΟΧΙ να καλύψει το «κενό» αλλά να βάλει ένα λιθαράκι στην πολιτιστική, αθλητική, Life - Hot ενημέρωση. Τα πάντα για Sports, culture, Art, Life, Hot και πολλά άλλα. Βισαλτία Σέρρες Μακεδονία Ελλάς visaltia Serres Makedonia Ellas GR panserraikos Πανσερραϊκός

ΕΠΣ ΣΕΡΡΩΝ