Με τον Ελληνικό Στρατό & διάλυση Σωμάτων Προσκόπων, ενότητα από το βιβλίο “Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας¨ του κ. Μπαρτζούδη
Επειδή η ενότητα είναι μεγάλη θα δημοσιευθεί σε δύο άρθρα.
Πρώτο μέρος.
Οι Βούλγαροι φαίνεται να έχουν πιστέψει ότι έχουν καθαρίσει με τη Νιγρίτα και την 20.12.1912 παίρνουν από την πόλη 150 στρατιώτες τους οποίους εγκαθιστούν στο Τσάγεζι. Όμως, οι ελληνικές αρχές έχουν αφυπνισθεί. Μετά από δυο μέρες (την 22.12.1912), ο Λοχαγός Κονταράτος, επικεφαλής Διλοχίας, καταφθάνει στα Βρασνά.
Ο Γιαγκλής έρχεται σε επαφή μαζί του και τον ενημερώνει για την κατάσταση. Αρμονικά συνεργάζεται ο Καπετάνιος και με τον υπολοχαγό Κορδογιάννη, που εγκαθιστά τον λόχο του στη Νιγρίτα, τα Χριστούγεννα του 1912, και αναλαμβάνει στρατιωτικός διοικητής Νιγρίτας.
Την 29 Δεκεμβρίου, φτάνει στη Νιγρίτα ο Ανθυπομοίραρχος Κρανάκης «μετά δύο ενωματαρχών και 30 χωροφυλάκων».Την ίδια μέρα ο Κονταράτος μεταφέρει «την δεκάτην» των αποθηκών από τη Νιγρίτα στη Σκάλα Σταυρού. Επίσης, στέλνει τον υπολοχαγό Γαρδίκα να «εγκαταστήση απόσπασμα εκ 30 ανδρών» στην περιοχή Κρουσόβου-Τσάγεζι. Τον συνοδεύει, σύμφωνα με βουλγαρική πηγή, ο «λοχαγός Γιαγκλής». Δεν αποκλείεται ο Καπετάνιος να ήταν πράγματι ντυμένος με στολή Έλληνα λοχαγού 88 . Τέτοια τιμή θα μπορούσε να του δοθεί όχι μόνο για τον λόγο ότι όλοι οι Έλληνες αξιωματικοί που βρίσκονταν στην περιοχή εκτιμούσαν τον Καπετάνιο, αλλά και για έναν πρακτικό λόγο: Την ημέρα αυτή, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στη Βουλγαρία ότι προβαίνει σε μονομερή διάλυση των Σωμάτων Προσκόπων 89 ζητώντας από τη «σύμμαχο» χώρα να κάνει και εκείνη το ίδιο με τους κομιτατζήδες (που τους ονόμαζε «Μακεδονικές Λεγεώνες»). Συνεπώς, θα ήταν ανακόλουθο αν ο Γιαγκλής παρουσιαζόταν με στολή Προσκόπου μια τέτοια μέρα.
Για τον ίδιο λόγο, διαλύεται τυπικώς, από την ημέρα αυτή, το Σώμα Προσκόπων Νιγρίτας. Στην πραγματικότητα, ένα μειωμένο σώμα 30 «πρώην» Προσκόπων θα παραμείνει στις παρυφές της πόλης, πάνω από τη συνοικία Τσιακαλάδες, υπό τον Υπολοχαγό Γαλανόπουλο. Οι υπόλοιποι, από τους 120 που αριθμούσε το σώμα, θα διασπαρούν στην εκτός πόλεως περιοχή, όπου δρούσε ο ανθ/γός Παπακώστας και άλλοι οπλαρχηγοί. Κάποιοι, κυρίως Νιγριτινοί, θα πλαισιώσουν μαζί με οπλισμένους κατοίκους, την Πολιτοφυλακή του Γιαγκλή, ένα νέο σώμα δύναμης 50 ανδρών. Το αξιόμαχο αυτό σώμα, αποτελούμενο από έμπειρους Μακεδονομάχους 90, δεν επιβάρυνε κανέναν, αφού οι άνδρες έμεναν και διατρέφονταν στα σπίτια τους
Παραπομπές στο 1ο μέρος της ενότητας “Με τον Ελληνικό Στρατό”.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
88. Μια άλλη εκδοχή είναι να πρόκειται για μεταφραστικό λάθος (από τα βουλγαρικά στα ελληνικά): Στη γλώσσα της γειτονικής χώρας, ο όρος «καπιτάν» σημαίνει τον λοχαγό αλλά και τον καπετάνιο.
89. ΓΕΣ-Ο Ελληνικός Στρατός κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, τ. Γ, Αθήνα 1992, σελ.7
90. Μεταξύ των «πολιτοφυλάκων» του Γιαγκλή, οι Μακεδονομάχοι (από Παπαθανασίου, ό.π): Αστέριος και Νικόλ. Βούζιος, Γ. Γαλάνης, Κ. Γεροσέλας, Δ. Δούζης, Άγγ. Ντάνης ή Δράκος [πρωτοπαλαιστής], Γ. Δροσάκης, Β. Καραγκούνης, Αθ. Καραμανίδης, Γ. Καραπιπέρης, Στέργ. Καραστέργιος, Απ. και Γ. Καρύδας, Δ. Κατρίλακας, Χ. Κόκας, Αστέρ. Κουφογιάγκος, Βασίλ. Κων. και Μάρκος Κουφοκώτσιος, Θωμάς Κυριακούλης, Γ. Μασλαρινός, Δ. Μπουγιώτας, Ι. Παγουντζής, Διον. Παλιούρας, Αθ. Παπάγγελος, Διογένης Παπλιάκας, Απ και Αστ. Τσιφούτης, Παν. και Γεώργ. Μπαρμπασάς, Ν. Βάγιος, Παν. Κατσαούνης, Γ. Κανδύλας, Αθ. Χατζηαντωνίου, Κων. Σιφός, Βασίλ. Κυρβασίλης, Ιωάνν. Ψυχός, Γεώργιος Καραγιαννίδης, Αθανάσιος Καραγιάννης (και επίσης οι αναφερόμενοι στην υποσημ. 57).