Κυδώνι το γλυκό του Άη Δημήτρη (Συνταγή)
Από πάρα πολύ παλιά συνήθιζαν οι νοικοκυρές στην Τερπνή, πριν τη γιορτή του πολιούχου του τόπου τους Αγίου Δημητρίου, να φτιάχνουν από τα κυδώνια που όλα τα σπίτια είχαν, γλυκό του κουταλιού, για να κεράσουν όλο το συγγενολόι που τους επισκέπτονταν από τα γύρω χωριά αυτή την ημέρα.
Ήταν συνήθεια, όταν γιόρταζε κάποιο χωριό, να το επισκέπτεται από τις γύρω περιοχές κόσμος και κυρίως συγγενείς, για να εκκλησιαστούν .
Αυτό φυσικά συνηθίζεται και σήμερα σε μικρότερη κλίμακα.
Αυτό το παλιό έθιμο, με την προσφορα γλυκού κυδωνιού, φρόντισε και αναβιώνει στις εκδηλώσεις του από το 2004 ο Πολιτιστικός σύλλογος Τερπνής .
Αυτού του υπέροχου γλυκού τη συνταγή, την οποία μας έδωσε η κ. Βασιλική Παλαιομήχα, σας παρουσιάζουμε παρακάτω και εν ευθέτω χρόνω θα σας παρουσιάσουμε τη συνταγή για ψητό γλυκό κυδώνι στο φούρνο.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τα κυδώνια και τα τρίβω με το ρεντέ (τρίφτη) κινώντας το κυδώνι πάνω κάτω για να είναι οι λωρίδες μεγάλες. Τα κυδώνια που καθαρίζω τα βάζω στο νερό για να μη μαυρίσουν.
Αφού τελειώσω όλα τα κυδώνια ετοιμάζω το σιρόπι. Βάζω 2 ποτήρια νερό με ένα κιλό ζάχαρη και το βράζω για 10΄ με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Αφού ετοιμάσω το σιρόπι και το βράσω, στραγγίζω το κυδώνι μέσα από την κατσαρόλα με το νερό που το είχα βάλει, χωρίς να το κάνω ιδιαίτερο στράγγισμα και το ρίχνω μέσα στο σιρόπι. Ξανακλείνω την κατσαρόλα για 5΄. Μετά το πεντάλεπτο ανοίγω το καπάκι και συνεχίζω το βράσιμο. Όταν δέσει το γλυκό ρίχνω μισό λεμόνι ή λίγα σπυράκια λεμόν τουζού.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
ΜΙΚΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Για να μη ζαχαριάσει το γλυκό μου λίγο πριν το τέλος του βρασίματος ρίχνω μια κουταλιά γλυκόζη.
Καλή επιτυχία!!!
Περισσότερα υπέροχα φαγητά – γλυκά θα βρείτε στην κατηγορία ΣΥΝΤΑΓΕΣ του ιστολογίου μας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο Κυδώνι το γλυκό του Άη Δημήτρη.