Άγιο Μανδήλιο Τερπνής – Δημήτριος Σταματόπουλος
Σήμερα πανηγυρίζει το εκκλησάκι του Αγίου Μανδηλίου Τερπνής Σερρών, που βρίσκεται στη θέση Παλαιόκαστρο, στη σκιά του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής που ανέσκαψε πριν 31 χρόνια η αρχαιολόγος Μαριάννα Καραμπέρη.
Την ημέρα του Αγίου Μανδηλίου ένα υπέροχο άρθρο έγραψε ο Τερπνιώτης καθηγητής Δημήτρης Σταματόπουλος ( professor στο university o Macedonia) και σας το μεταφέρουμε αυτούσιο.
Συμπληρωματικά να σας πούμε πως κάνοντας κλικ ΕΔΩ θα δείτε την Τερπνή από ψηλά (Λήψη με drone).
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ – Άγιο Μανδήλιο Τερπνής
Καθηγητής Βαλκανικής ιστορίας και ιστορίας της ύστερης Οθωμανικής περιόδου στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Σήμερα το χωριό μου έχει πανηγύρι και θέλω να κάνω ένα δώρο στους συμπατριώτες μου: γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Μανδηλίου στα ορεινά της Τερπνής.
Σας ξαναμίλησα για αυτό: χτίστηκε εις ανάμνηση της εκκένωσης του πληθυσμού της Τερπνής (τότε Τσερπίστα) στις 16 Αυγούστου του 1916, όταν στον κάμπο του Στρυμώνα χτυπούσαν από τη μια τα πυροβολικά των Γερμανοβουλγάρων και από την άλλη των Συμμάχων της Entente. Σήμερα λοιπόν παρουσιάζουμε τρία ντοκουμέντα αυτού του περιστατικού από τα ψηφιοποιημένα αρχεία του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Ο υποψήφιος διδάκτοράς μου Θέμης Βαλασιάδης συνάντησε το όνομα του χωριού σε απαντητική επιστολή του Νικολάου Πολίτη, Υπουργού των Εξωτερικών της Προσωρινής Κυβέρνησης προς τον Διοικητή του τάγματος του Εθνικού Στρατού που εδρεύει στην “Τσιρπίστα” όπως αποκαλεί το χωριό. Τον παρακαλεί να επιτρέπει στους χωρικούς να εισέρχονται στο χωριό που εδρεύει το τάγμα με σκοπό την πραγματοποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών εργασιών στα κτήματά τους, καθότι εγκαταλείφθηκε από αυτούς λόγω του ότι κείτεται εντός της εμπόλεμης ζώνης.
Όμως στα αρχεία σώζεται και η αίτηση των χωρικών με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 1916 υπογεγραμμένη από 4 Τερπνιώτες, ένας εξ αυτών ο προπάππους μου Αθανάσιος Π. Σταματόπουλος! Το εγγραφο φέρει και την υπογραφή των Παπαγεωργίου Παπαθανασίου, Μιχαήλ Γ. Καρούση, και Νικόλαου Σταμούλη. Η συγκίνηση μεγάλη και το ντοκουμέντο επίσης ενδιαφέρον όχι μόνο για την τοπική ιστορία αλλά και τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων στον Α΄ Παγκόσμιο. Επίσης να πω ότι παρόμοια αίτηση υπήρχε και από τους κατοίκους του διπλανού χωριού της Αγίας Παρασκευής, τότε Ξυλότρο.
Ακολουθούν οι σύνδεσμοι. Η φωτο της δεκαετίας του 60 μάλλον.
Εδώ η αίτηση των Παπαγεωργίου Παπαθανασίου, Μιχαήλ Γ. Καρούση, Αθανασίου . Π. Σταματόπουλου και Νικολαόυ Σταμούλη κατοίκων της Τσερπίστης Νιγρίτας Σερρών ως αντιπροσώπων των κατοίκων του χωριού τους προς την Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Εδώ η επιστολή του Νικολάου Πολίτη, Υπουργού των Εξωτερικών της Προσωρινής Κυβέρνησης προς τον Διοικητή του τάγματος του Εθνικού Στρατού που εδρεύει στην Τσιρπίστα (Τερπνή) Σερρών.
Και εδώ πιθανότατα υπάρχει το προσχέδιό της.