Το καρναβάλι του Σοχού στο πέρασμα των χρόνων
Τα καρναβάλια στο Σοχό δεν είναι μουσειακό είδος αλλά η ζώσα μας πραγματικότητα
Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το θεό Διόνυσο ντυμένοι με τραγόμορφες μεταμφιέσεις και κουδούνια. Κυρίαρχο στοιχείο της διονυσιακής λατρείας ήταν ο άναρχος χορός, το κρασί, η έκσταση και η γενικά όπως λέμε «ο διονυσιασμός».
Η λατρεία αυτή γεννήθηκε και κυριάρχησε στην περιοχή της αρχαίας Θράκης, που εκτείνεται μέχρι το Δούναβη προς βορρά και μέχρι την Κωνσταντινούπολη ανατολικά.
Στο Σοχό, στο δυτικό άκρο της αρχαίας Θράκης (Βισαλτία – Κρηστωνία), κάποια στοιχεία της διονυσιακής αυτής λατρείας έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας.
Βέβαια, με το πέρασμα των αιώνων, δέχθηκε εμβόλιμα στοιχεία από το Χριστιανισμό και τους κατά καιρούς κατακτητές.
Προφανώς σήμερα δεν έμεινε σαν διονυσιακή λατρεία, διατήρησε όμως πολλά χαρακτηριστικά αυτής, όπως το ευετηριακό (η καλοχρονιά, η καλοσοδειά), η αποπομπή του κακού, η αναγέννηση της φύσης και της διάθεσης κ.ά. Το βασικό στοιχείο της λατρείας, μεταμφίεση με κουδούνια, έφτασε ως τις μέρες μας σαν λαϊκό δρώμενο γιατί δέθηκε με την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων του τόπου μας.
Σήμερα οι Σοχινοί ντυνόμαστε «Μέριου», γιατί μέσα απ’ το δρώμενο βιώνουμε καλύτερα τις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες όπως η φιλία, ο έρωτας, η οικογένεια, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοεκτίμηση κ.λπ. και η καθημερινότητα μας γίνεται πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα.
Βρίσκουμε λοιπόν τις ημέρες της Αποκριάς στο Σοχό μικρούς και μεγάλους να ντύνονται «Μέριου», όχι κάνοντας μια αναβίωση εθίμου, αλλά βιώνοντας ένα σύγχρονο δρώμενο, δρώντας είτε ατομικά είτε ομαδικά μέσα σε όμορφες παρέες, στους δρόμους, στα σπίτια και στα καφενεία του χωριού.
Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να παραβρεθεί, να χαρεί και να συμμετέχει στο δρώμενο, ώστε να ξεφύγει για λίγο από την γκρίζα πραγματικότητα, να ξεδώσει και μαζί με τους Σοχινούς να αναζωογονηθεί ατενίζοντας με ελπίδα την «άνοιξη» της νέας χρονιάς.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Το καρναβάλι του Σοχού καταγράφεται ως η πιο αρχέγονη και ολοκληρωμένη μορφή έκφρασης των ανθρώπων με αμφίεση, μουσική, χορό-βηματισμό και τραγούδι.
Ενταγμένο στοιχείο του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας
Πηγή για τα παραπάνω και η εικόνα είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων 2024 για το καρναβάλι από Καρναβάλι Σοχού – Μέριου .