Σήμερα γιορτάζουμε!
Σήμερα έχουμε πανηγύρι στο χωριό: του Αγίου Μανδηλίου.
Εκκλησάκι που χτίστηκε εις ανάμνηση της μετακίνησης του πληθυσμού της Τερπνής (τότε Charpista) στα ορεινά στις 16 Αυγούστου του 1916, όταν στον κάμπο του Στρυμώνα χτυπούσαν από τη μια τα πυροβολικά των Γερμανοβουλγάρων και από την άλλη των Συμμάχων της Entente.
Για πολλά χρόνια στο πανηγύρι διεξάγονταν αγώνες σκοποβολής, ενώ στο άλλο πανηγύρι μας της Ζωοδόχου Πηγής αγώνες πάλης.
Ωστόσο αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι το εκκλησάκι και ο προσωρινός οικισμός που έστησαν οι κάτοικοι στον Πρώτο Παγκόσμιο βρίσκεται στην καρδιά μιας αρχαίας πόλης, τα ερείπια της οποίας έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται, χωρίς όμως να έχει ταυτιστεί.
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι εκεί ήταν η Αρχαία Βέργη, όμως ο Σαμσάρης από όσο θυμάμαι ταύτισε τη θέση με τον ρωμαϊκό σταθμό Graero, όνομα που θεωρεί παραφθορά του “Γραίᨔ, πόλη δηλαδή των Γρααίων, ενός παιονικού φύλου που κατοίκησε την περιοχή πριν ακόμη κα από τους Θράκες Βισάλτες.
Το όνομα το συσχετίζουν κάποιοι με το “Γραικός”.
Αργότερα εκεί ο Αλέξανδρος Α΄ εποίκισε την πόλη διατηρώντας όμως κατά τον Σαμσάρη το παλαιό όνομα….

και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Όπως και να έχει, και αναμένουμε τις ανασκαφές του μέλλοντος να το αποδείξουν, με κάποιο τρόπο αυτό το περιστατικό υπήρξε η αφορμή το χωριό να θυμηθεί αυτή την οικιστική μετάσταση από τα ορεινά στα πεδινά που πρέπει να κράτησε για αιώνες, και να γίνει ένας τόπος ας πούμε εσωτερικού τουρισμού μέσα στην καρδιά των καπνοχώραφων….αριστερά το παρεκκλήσι, δεξιά τμήμα των ερειπίων στον αρχαιολογικό χώρο.
Από πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του κ. Δημήτρη Αθ. Σταματόπουλου. (Καθηγητής Βαλκανικής ιστορίας και ιστορίας της ύστερης Οθωμανικής περιόδου στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας).