Σπιτική σάλτσα ντομάτας με εκπληκτική γεύση από SV7ERG
ΥΛΙΚΑ
Τομάτες ώριμες ή βιομηχανική ντομάτα
Λάδι
αλάτι
Λίγη ζάχαρη
Γυάλινα βαζάκια με καπάκια
Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:
1ος τρόπος: Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε με μεγάλη προσοχή να μη σπάσουν. Τα αφαιρούμε προσέχοντας και πάλι πάρα πολύ, γιατί καίνε και τα αφήνουμε ανάποδα να στεγνώσουν.
2ος τρόπος: Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς και τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και πολύ καλά πλυμένα. Τα καπάκια πρέπει να είναι σίγουρα βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα η σάλτσα και θα χαλάσει, θα ξινίσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες, αν θέλουμε τις πιέζουμε ώστε να βγουν τα σπόρια, αν όχι, απλώς τις κόβουμε και τις ρίχνουμε στο μίξερ. Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μούλτι ή στο μίξερ.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ντομάτα που έχουμε πολτοποιήσει στο μίξερ και προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα 1 γεμάτη καλά κουταλιά σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε και βάζουμε αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα να βράσει και να πυχτώσει μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και η σάλτσα μας να έχει την υφή που θέλουμε.
Παράλληλα με το βρασμό της σάλτσας, για μισή ώρα αποστειρώνουμε τα βάζα μας με όποιο τρόπο θέλετε από αυτούς που προτείναμε παραπάνω.

και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Πρέπει να είναι ζεστά τα βάζα και τα καπάκια την ώρα που θα είναι έτοιμη η σάλτσα μας. Βάζουμε την σάλτσα ζεστή στα αποστειρωμένα βάζα με την βοήθεια μιας κουτάλας ή καλύτερα ενός χωνιού μέχρι να γεμίσουν. Τα βάζα τα γεμίζουμε ένα δάχτυλο κάτω από το χείλος και προσθέτουμε και λίγο λάδι. Σφραγίζουμε με το καπάκι και βάζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν. Ο αέρας που θα κλειστεί στο βάζο θα συσταλεί όταν κρυώσει και θα κλείσει αεροστεγώς, τέλεια τα βάζα μας. Όταν το ανοίξετε, θα ανοίξουν με πολύ μεγάλη δυσκολία γιατί θα έχουν σφραγίσει και θα ακούσετε ένα χαρακτηριστικό «κλικ».
Προσέχουμε σε όλη τη διαδικασία πάρα πολύ για να μην καούμε.
Διατηρούμε τα βάζα σε μέρος σκιερό και κατά προτίμηση δροσερό και μετά το άνοιγμα τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί. Αυτή η σάλτσα κάνει τη διαφορά στη μακαρονάδα,στο κοκκινιστό κρέας, στο γιουβετσάκι, αλλά και σε όλα σας τα φαγητά.