Κανταΐφι με καρύδια και φύλλα κρούστας της κ. Αθηνάς Τερζάκη που μας έδωσε τη συνταγή και όχι μόνο αυτή.
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1/2 κιλό κανταΐφι
400 γρ καρύδια
300 γρ βούτυρο αγελαδινό
1/2 κούπα φρυγανιά
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/3 κουταλιού γλυκού γαρύφαλλο
ξυλάκια γαρύφαλλο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Ταψί 30χ40 εκατοστά
ΣΙΡΟΠΙ
700 γρ ζάχαρη
500 γρ νερό
2 κουταλιές σούπας λεμόνι
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
ΜΕΙΓΜΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
Χτυπαώ τα καρύδια ώστε να μείνουν χοντροκομμένα και προσθέτω την κανέλα, φρυγανιά, τη ζάχαρη και το γαρύφαλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο. Απλώνουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε περίπου από τη μια μεριά στους 10 πόντους, δηλ δεν το διπλώνουμε στη μέση. Βουτυρώνουμε το φύλλο όπως το έχουμε διπλωμένο. Βάζουμε μια λωρίδα κανταΐφι, δηλ από αριστερά προς τα δεξιά, βουτυρώνουμε με πινελάκι το κανταΐφι και από πάνω του πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού που έχουμε έτοιμο. Στη συνέχεια αρχίζω και τυλίγω, ενώ γυρίζοντας και τυλίγοντας το κανταΐφι βουτυρώνω με το πινέλο.
Όταν κάνω όσα φύλλα χρειάζεται για να γεμίσω το ταψί μου, βουτυρώνω όλα τα ρολά και κόβω τα ρολά κάθετα σε κομμάτια, περίπου στα 6 εκατοστά ή ανάλογα πόσα μεγάλα θέλετε να κάνετε τα κανταΐφάκια. Συνήθως τα κόβουμε μικρά.
Ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα με 70 λεπτά, στους 170 βαθμούς.
Αφού ψηθεί το γλυκό μας και μόλις το βγάλουμε, ρίχνουμε το κρύο μας σιρόπι στο ζεστό γλυκό.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟ
1. Πριν βάλω το γλυκό μου να ψηθεί μπορώ να καρφώσω σε κάθε κομματάκι από ένα ξυλάκι κανέλα για να μη χαλάσουν τα ρολάκια.
2. Επιλέγω το συνδυασμό ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι για να μη λαπαδιάσει το γλυκό μου.
Κλείνοντας το άρθρο “Κανταΐφι με καρύδια και φύλλα κρούστας” να ευχαριστήσουμε την κ. Αθηνά Τερζάκη που μας το προσέφερε και καταναλώσαμε το παραπάνω ταψί !!!
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Υ.Γ Μαζί με το ταψί μας έδωσε και αυτά που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία (Μαρέγκες & γλυκό κουταλιού μανταρίνι).