Το παραδοσιακό τακούμ της γιαγιάς Αγγέλας
κ. Τουλάκη Ευαγγελίας
Επειδή οι καλές συνταγές πάνε από μάνα σε κόρη , έτσι και η γιαγιά Αγγέλα έμαθε στην κόρη της Ευαγγελία να παρασκευάζει αυτό το υπέροχο φαγητό που περισσότερο θα λέγαμε ότι έχει τη μορφή πίτας. Συνήθως οι νοικοκυρές στην Τερπνή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βισαλτίας, ετοίμαζαν το τακούμ το Πάσχα, γιατί είχαν και συκωταριές αλλά και σκέπη, αφού οι περισσότεροι είχαν ένα δυο ζώα στην αυλή τους και τα κρατούσαν για το Πάσχα.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
ΥΛΙΚΑ
1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
1 σκέπη αρνίσιας ή κατσικίσιας
500 γρ. ρύζι καρολίνα
4-5 κούπες νερό
3 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι δυόσμο
5 αυγά
αλάτι
πιπέρι
1 κούπα λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάμε τη συκωταριά και την ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Μετά προσθέτουμε τη συκωταριά και το ρύζι. Ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε το δυόσμο, το πιπέρι και 4 αυγά. Τα ανακατεύουμε όλα και απλώνουμε το υλικό μας στο ταψί. Πάνω από τη γέμιση απλώνουμε τη σκέπη και μετά χτυπάμε το αυγό και το περιχύνουμε πάνω από τη σκέπη. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.