Σκέτο αρνάκι με μαϊντανό από την κ. Ντίνα
Σήμερα θα κάνουμε ένα φαγητό που το έκαναν παλιά στους γάμους. “Σκέτο” , έτσι το έλεγαν και όλο ήξεραν ότι θα είναι αρνάκι με μαϊντανό. Ήταν αναπόστατο κομμάτι της προετοιμασίας του γάμου, όπου ένας αναλάμβανε τη μαγειρική του γάμου, συνήθως ήταν άνδρας και αναλάμβανε να ετοιμάσει το φαγητό, το ¨σκέτο” για όλο το ¨ψύκι” , το συγγενολόι δηλαδή. Ο πατέρας μου Κασάπης Δημήτρης μαγείρεψε σε πάρα πολλούς γάμους στην Τερπνή και στην περιοχή φαντάζομαι.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Υλικά για το σκέτο αρνάκι.
Μερίδες: 4
1½ κιλό αρνάκι, από μπούτι και σπάλα, σε μέτρια κομμάτια
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
τα φύλλα από 3 χοντρά ματσάκια μαϊντανό, χοντροκομμένα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση.
Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και πιπέρι και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μαϊντανό και αλάτι, προσθέτουμε 3 – 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό ή όσο χρειαστεί για να καλύψει ίσα-ίσα το κρέας, και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
Το συνοδεύουμε με ένα κόκκινο κρασί.