Νηστίσιμο Σάμαλι από την κ. Αθηνά Τερζάκη
Για αυτούς που δε νηστεύουν τους ενημερώνουμε ότι σε επόμενο άρθρο θα υπάρχει σχετική συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο σιμιγδάλι χοντρό
200 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ. Ζάχαρη
1 Μπέικιν
Μαστίχα Χίου ή Βανίλια
770 γρ Πορτοκαλάδα αναψυκτικό
Αμύγδαλο φιλέ.
ΣΙΡΟΠΙ
750 Ζάχαρη
750 Νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ συνταγής “Νηστίσιμο Σάμαλι”
Ανακατώνουμε τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το μπέικιν , τη μαστίχα και το αναψυκτικό ώστε να γίνει ένας χυλός και το βάζουμε στο ταψί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ με 50΄.
Μόλις βγάλουμε το σάμαλι το χαράζουμε και μετά το σιροπιάζουμε.
Αφού ψηθεί το σάμαλι το αφήνουμε λίγο να γίνει κρυώσει, να γίνει χλιαρό και σιροπιάζουμε με ζεστό το σιρόπι και χλιαρό το σάμαλι.
Από πάνω πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο.
Προτείνουμε για πρώτη να κάνουμε μισή δόση σε ταψάκι πυρέξ.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Να ξέρετε ότι λέγεται και γλυκό της Δαμασκού. Κολλάει το στόμα και είναι το αγαπημένο γλυκό πολλών. Η σχέση μαζί του είναι αιώνια. Έχει βαθιά ιστορία κι έχει γλυκάνει πλήθη ανθρώπων στην Ανατολία και τη λεκάνη της Μεσογείου.
Όταν πιάνεις στα δάχτυλά το σιροπιασμένο κομμάτι που λάμπει στο φως, νιώθεις το βάρος του σιροπιού που έχει φυλακίσει κάθε κόκκος σιμιγδαλιού μέσα του. Δαγκώνεις λίγο κι αφήνεις το τρυφερό σιμιγδάλι να σκορπίζει τις γεύσεις του στο στόμα σου.