Μελομακάρονα από την κ. Ντίνα Σπυρούδη από την Τερπνή – Σερρών για τις γιορτινές ημέρες και όχι μόνο, που θα καταπλήξουν την οικογένεια σας και τους φίλους σας
Υλικά
1100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ελαιόλαδο (ελαφρύ)
300 γρ. ηλιέλαιο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμό πορτοκάλι
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
2 κ.γ. κανέλα
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ καρύδια σπασμένα
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
Σιρόπι
500 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ μέλι
1 ξύλο κανέλα
1 φλούδα από λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε το ελαιόλαδο,το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα (προσοχή γιατί θα φουσκώσει).
Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε (περίπου 30γρ.) και ψήνουμε για περίπου 25’ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (στους 160 βαθμούς στον αέρα) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Σιρόπι για τα μελομακάρονα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 3 λεπτά.
Τα βουτάμε στο σιρόπι κατ’ ελάχιστο 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και έτσι το μελομακάρονο μας θα είναι σιροπιασμένο αλλά μπισκοτένιο. Κρατήστε τα για 30 δευτερόλεπτα στο σιρόπι για ισορροπία μεταξύ των υφών και για 40 δευτερόλεπτα αν θέλετε τα μελομακάρονά σας πολύ σιροπιασμένα. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.