Μαρέγκες της κ. Αθηνάς Τερζάκη από την Τερπνή Σερρών και μερικά μικρά μυστικά για να τις πετύχετε και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
ΥΛΙΚΑ
3 ασπράδια αυγών
11 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας άσπρο ξύδι
2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα ασπράδια και ρίχνουμε κουτάλι κουτάλι τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την κουταλιά το ξύδι και τις βανίλιες.
Τη ζύμη την κάνουμε όπως στο κέικ, δηλαδή όχι σκληρή. Βάζουμε τη ζύμη μας στο κορνέ η παίρνουμε λίγο λίγο με δυο κουτάλια και βάζουμε τις μαρέγκες στο ταψί με τη λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και όταν βάζουμε τις μαρέγκες στο φούρνο χαμηλώνουμε στους 100 βαθμούς και ψήνουμε για 1,30 ώρα.
Να σας πούμε και μερικά μυστικά για τις μαρέγκες.
Τραγανές μαρέγκες ή μπεζέδες. Ένα γλυκό, ελαφρύ σαν σύννεφο, τραγανής μαρέγκας απέξω με μαστιχωτή υφή στο εσωτερικό της. Οι μαστιχωτές μαρέγκες είναι στολίδι σε τραπέζια και γιορτές, εύκολες και οικονομικές κλέβουν την παράσταση
Προσοχή όταν σπάτε τα αυγά! Αν πέσει έστω και λίγος κρόκος δεν θα πετύχει η μαρέγκα σας. Καλό είναι επίσης τα αυγά να μην είναι πολύ φρέσκα. Όσο πιο φρέσκο το αυγό τόσο πιο δύσκολα ασπρίζει η μαρέγκα.
Ακόμη 7 Mυστικά της Σπιτικής Μαρέγκας από το caruso.gr:
1. Ασπράδι χωρίς ίχνος κρόκου. Οι πρωτεΐνες του ασπραδιού δεν μπορούν να διασπαστούν δημιουργώντας αφρό, αν υπάρχουν έστω και λίγα μόρια κρόκου ο οποίος περιέχει λίπος.
2. Απόλυτα στεγνά και καθαρά σκεύη από λίπη και υγρασία. Για τους ίδιους, καθαρά χημικούς λόγους, κάθε σκεύος, ακόμη και το κουτάλι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και σκουπισμένο.
3. Κουζίνα χωρίς εστίες υγρασίας έντονης θέρμανσης. Στο χώρο που θα χτυπήσετε μαρέγκα, ας μην ψήνετε ή τηγανίζετε κάτι καυτό, ούτε να βράζετε κατσαρόλα. Η έντονη ζέστη και η υγρασία μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
4. Μην περάσετε το όριο στο χτύπημα της μαρέγκας γιατί θα διασπαστεί. Η στιγμή που δημιουργούνται οι μαλακές κορυφές που στέκονται και το μπολ με την μαρέγκα μπορεί να σταθεί κάθετα χωρίς αυτή να πέφτει, είναι η κατάλληλη στιγμή για την προσθήκη της ζάχαρης. Όχι πριν, όχι πολύ μετά.
5. Δυνατότητα για αυξημένη σταθεροποίηση. Με πρόσθεση κορν φλάουρ και ξυδιού, μετά την ενσωμάτωση ζάχαρης διασφαλίζουμε καλύτερη συμπεριφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Το κορν φλάουρ αντιδρά με τις πρωτεΐνες του αφρού, προστατεύοντάς τες από υπερβολικό εξωτερικό ψήσιμο, ενώ το ξύδι βοηθά στη μαστιχωτή εσωτερική υφή της μαρέγκας. Όμως μπορείτε να κάνετε και μαρέγκα χωρίς την πρόσθεση αυτών των δυο υλικών, μόνο με ασπράδι και ζάχαρη.
6. Πιο υψηλή θερμοκρασία στη προθέρμανση του φούρνου, απ’ το ψήσιμο. Η ομαλή πτώση της θερμοκρασίας από τότε που η μαρέγκα μπαίνει στο φούρνο στους 150ºC, μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο στους 140ºC, είναι βασικό στοιχείο της συνταγής.
7. Αφήνετε τη μαρέγκα στο φούρνο για ώρες αφού ψηθεί μέχρι να κρυώσει. Πάλι, η ομαλή πτώση της θερμοκρασίας διασφαλίζει ότι θα σκληρύνει το εξωτερικό κέλυφος και θα μείνει μαστιχωτή από μέσα.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και πολλές άλλες συνταγές μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.