Λιτάνευση εικόνων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος
Ξεκινάμε το άρθρο τιμητικά, με αναφορά στην παλιά φωτογραφία του άρθρου. Είναι από τα εικονίσματα πριν 50 χρόνια. Ανάμεσα στους πιστούς που κουβαλάνε εικόνες είναι και ο αείμνηστος Τερπνιώτης βιομήχανος κ. Αναστασιάδης Δημήτριος σε νεαρή ηλικία. Αν προσέξτε τη φωτογραφία, στο ξύλο που κουβαλάνε οι δύο που προηγούνται, κρέμεται το “καμπανέλι”. Είναι αυτό που χτυπάνε αντί για την καμπάνα . Ο δεύτερος κύριος είναι ο Γιώργος Δάρατζης και κρατάει στο χέρι το σφυράκι που χτυπάει το μεταλλικό αντικείμενο. Κάτω από το οριζόντιο ξύλο χαμηλά θα δείτε μεταξύ των εικόνων, ακουμπισμένη και την εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του κ. Δάρατζη Γ. Μιχάλη που συνεχίζει στο “καμπανέλι” την οικογενειακή παράδοση.
Ας μιλήσουμε όμως τώρα για την περιφορά των εικόνων, τα γνωστά “Εικονίσματα στην Τερπνή”. Κάθε χρόνο με συγκίνηση, κατάνυξη και τη δέουσα λαμπρότητα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος παρουσία πάρα πολύ κόσμου και με τη συμμετοχή νεαρών ηλικιών και παιδιών ξεκινά γύρω στις 8.30 π.μ η λιτανεία των εικονισμάτων του ναού του Αγίου Δημητρίου Τερπνής.
O κόσμος που ακολουθεί την πομπή παίρνει από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου μια εικόνα αν είναι μεγάλη, δύο αν είναι μικρότερες. Της πομπής προηγείται το “καμπανέλι”, μεταλικό αντικείμενο, το οποίο κάποιος κτυπά ρυθμικά. Το “καμπανέλι” υποκαθιστά τις καμπάνες και το κουβαλάνε δεμένο πάνω σε ένα ξύλο στους ώμους δύο άνδρες, όπως ακριβώς και στην παλιά φωτογραφία που είδαμε παραπάνω. Ακολουθούν οι ιερείς και ο κόσμος με τις εικόνες. Ξεκινάει η πομπή από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, γίνεται μια στάση στα “Πλατανούδια“, στην πλατεία, στα “Πεύκα” και ξαναγυρίζουν στην εκκλησία, όπου κάθονται να τσιμπήσουν και να ξεκουραστούν.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Εκεί στην αίθουσα του ναού τραγουδάνε όλοι μαζί όμορφα παραδοσιακά τραγούδια. Το ιδιαίτερο αυτής της περιφοράς, που μας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση, είναι πως στα (“Πλατανούδια” = μικρά πλατάνια), στο γεροπλάτανο της πλατείας και τα “Πεύκα” θα τρυπήσουν τα δένδρα και μέσα θα βάλουν κομμάτια αντίδωρο που πήραν από την εκκλησία. Είναι για το καλό.
Θεωρείται ότι είναι ευλογία για αυτούς που ανοίγουν τις τρύπες. Όσο για το νόημα της περιφοράς των εικόνων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, όπως πολύ όμορφα έχουν εξηγήσει ο πανοσιολογιότατος πατέρας Αυγουστίνος αλλά και ο πατέρας Παναγιώτης, γίνεται για να προστατεύει το Άγιο Πνεύμα τους κατοίκους και το χωριό , να φωτιστούν μικροί και μεγάλοι και να προστατεύονται οι καλλιέργειες και οι καρποί της γης. Προστασία και ευλογία.