Λαχανοντολμάδες από την κ. Ντίνα Σπυρούδη από την Τερπνή Σερρών
Μετά την “κραιπάλη” των γιορτών μας προτείνει ένα παραδοσιακό φαγητό για “αποτοξίνωση” από το κρέας των προηγούμενων ημερών.
ΥΛΙΚΑ
1 μικρό λάχανο
300 γρ. κιμά
1 ψιλοκομμένο μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κούπα ρύζι
Λίγο άνηθο
Λίγο μαϊντανό
Αλατοπίπερο
1/2 κούπα λάδι
1 κούπα ζωμό της επιλογής σου
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε προσεκτικά το κοτσάνι απ’ το λάχανο και το βάζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Βράζουμε το λάχανο για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
Το σουρώνουμε, και το βάζουμε σε κρύο νερό με τα φύλλα.
Ζυμώνουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ τον κιμά μαζί με το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το λάδι και το αλατοπίπερο.
Σε κάθε λαχανόφυλλο βάζουμε μια κουταλιά της σούπας απ’ τη γέμιση και τυλίγουμε τους ντολμάδες και τους βάζουμε στο ταψί τον ένα δίπλα στο άλλο.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Περιχύνουμε με τον ζωμό, προσθέτουμε εάν χρειάζεται ελαιόλαδο και ή αλατοπίπερο, σκεπάζουμε το ταψί για μία ώρα . Λίγο προς το τέλος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τους αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα.
Για το αυγολέμονο, χτυπάμε τα αυγά καλά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ενώ συνεχίζουμε το αλουμινόχαρτο και τους βάζουμε στο φούρνο.
Ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνουμε σιγά σιγά λίγο ζωμό απ’ το φαγητό και περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με το αυγολέμονο!
Σερβίρουμε με ψωμί , ψημένο με λάδι και ρίγανη.