Ισλί. Υπέροχο γλύκισμα Κωνσταντινοπολίτικο, μια πρόταση από την κ. Αθηνά Τερζάκη για τις ημέρες της καραντίνας και όχι μόνο
ΥΛΙΚΑ
700-800 γρ αλεύρι
400 γρ ηλιέλαιο
200 γρ ρετσίνα ή λευκό κρασί
120 γρ άχνη ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα φαγητού
1/2 κουταλάκι γλυκού αμμωνία
1 μπέικιν
Ξύσμα πορτοκαλιού
ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ
1 κούπα καρύδι τριμμένο
1/2 κούπα φρυγανιά
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα βάζουμε όλα τα υγρά, το λάδι, το κρασί, μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τη ζάχαρη, τη σόδα, την αμμωνία, το μπέικιν το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι. Τη γέμιση που θα κάνουμε θέλουμε να είναι μαλακή και αφράτη.
Αφού ετοιμάσουμε και τη γέμιση με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα και το καρύδι, κάνουμε τη ζύμη μας μπαλάκια , βάζουμε τη γέμιση στη μέση και τα κλείνουμε. Μπορούμε τα ισλί να τα κάνουμε στρόγγυλα ή τρίγωνα ή να δώσετε ότι σχήμα εσείς θέλετε.
Αφού τα ετοιμάσουμε τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 170 βαθμούς.
Όταν είναι έτοιμα και κρυώσουν ετοιμάζω το σιρόπι και βουτάω τα ισλί στο σιρόπι. Κρύα ισλί, ζεστό σιρόπι. Δεν τα αφήνω μέσα για ώρα, απλώς τα βουτάω και τα βγάζω.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στο ισλί.