Εκδηλώσεις για την 111η επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Βισαλτίας
Το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις για την 111η επέτειο υπάρχει στη 2η σελίδα.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης και ο Δήμος Βισαλτίας σας καλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης που συνδιοργανώνονται με την ευκαιρία της 111ης επετείου του ολοκαυτώματος της πόλης της Νιγρίτης και της ευρύτερης Βισαλτίας, που συνέβη κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, συγκεκριμένα από 17 έως 20 Ιουνίου 1913.
Η τοπική ιστορία της Νιγρίτης αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Βισαλτίας, είναι όπως γνωρίζουμε πολύ πλούσια σε ιστορικά γεγονότα, σημαντικότατα για την συλλογική μνήμη και την αυτοσυνειδησία του τόπου μας. Γεγονότα χαρούμενα, ένδοξα, ηρωικά, αλλά και γεγονότα τραγικά, πονεμένα και αιματοβαμμένα.
Το τραγικότερο όμως ίσως γεγονός που συνέβη στον τόπο αυτόν δεν είναι άλλο από το, άγνωστο ακόμη σε αρκετούς ολοκαύτωμα της Νιγρίτας. Δεν είναι τυχαίος ο όρος που χρησιμοποιούμε! Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ολοκαύτωμα που έζησαν: η πόλη, οι κάτοικοι της Νιγρίτας αλλά και ολόκληρη σχεδόν η Βισαλτία στις αρχές του 2ου Βαλκανικού Πολέμου.
Το τετραήμερο από 17ης έως 20ης Ιουνίου 1913 διαδραματίστηκαν γεγονότα, τα οποία οι άνθρωποι που τα έζησαν, οι γονείς μας και οι παππούδες μας, δεν τα ξέχασαν ποτέ μέχρι που έφυγαν από αυτή τη ζωή.
Η ακμάζουσα περιώνυμος κωμόπολη της Νιγρίτας παραδόθηκε στις φλόγες. Από την μανία των Βουλγάρων γλύτωσαν μόνο οι Εκκλησίες μα και αυτές έμειναν πληγωμένες από βομβαρδισμούς και καταλήστευση.
Οι δολοφονημένοι Νιγριτινοί ξεπερνούσαν τους 470, οι αγνοούμενοι τους 300, ενώ τα κατεστραμμένα σπίτια ήταν περισσότερα από 1.450.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Όμως και ευρύτερα η περιοχή της Βισαλτίας «μάτωσε» τις ημέρες αυτές. Για παράδειγμα ¨είκοσι εννιά γυναίκες, οι περισσότερες από την Τερπνή, δολοφονήθηκαν μετά τον βιασμό που υπέστησαν. Οικτρό τέλος είχαν οι υπερήλικες Σωτήριος Παπά Πασχάλης και Χατζή Βαγγέλης (που γδάρθηκε ζωντανός) ενώ «τον εκ Τσαρπίστης (Τερπνής) σεβάσμιον ιερέα Νικόλαον, 105 ετών, τον έσφαξαν αφού… του εξόρυξαν τους οφθαλμούς».
Στο Χούμκος (Χουμνικό) πυρπόλησαν 55 σπίτια και στο Ξυλότρος (Αγία Παρασκευή) 15, όπου και κατακρεούργησαν 6 αμάχους. Κατέκαυσαν πλήρως τη Μέργιανη (Λυγαριά) και 97 σπίτια στο Δημητρίτσι.
Κατέσφαξαν αμάχους, πυρπόλησαν και εσύλησαν τις εκκλησίες και σπίτια σε Νικοσλάβη (Νικόκλεια) και Αβδαμάλ (Σησαμιά)».
Και άλλα πολλά, τα οποία η ιστορία έχει καταγράψει και αναλυτικά θα αναφερθούν στις επετειακές εκδηλώσεις.
Συνέχεια στο άρθρο “Εκδηλώσεις για την 111η επέτειο” με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα βρείτε στην επόμενη σελίδα (2).