Βασιλόπιτα από την κ. Ντίνα Σπυρούδη
Η βασιλόπιτα που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά, είναι μια νόστιμη πίτα στολισμένη, που παρασκευάζεται και κόβεται στην αλλαγή του χρόνου. Έχει τις ρίζες του το έθιμο του κοψίματος της βασιλόπιτας στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.
Υλικά
αυγά – 9 τεμ.
ζάχαρη – 3 κουπ.
αλεύρι – 3 κουπ.
μπέικιν πάουντερ – 1/2 φακελάκι
μαγειρική σόδα – 1 κουταλιά της σούπας.
βανίλια – 1 τεμ.
κακάο – 2 κουτ.
Για Σιρόπι
νερό – 1 κουπ.
ζάχαρη – 1 κουπ.
βανίλια – 1 φακ.
Για κρέμα
φρέσκο γάλα – 1 και 1/2 λίτρο
αυγά – 3 τεμ.
ζάχαρη – 1 και 1/2 κουπ.
αλεύρι – 1 κουπ.
βανίλια – 1 φακ.
καρύδια – 1 κουπ.
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να πήξουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο είναι προ-κοσκινισμένο και στο οποίο ανακατεύονται το μπέικιν πάουντερ και η σόδα. Ανακατεύουμε πολύ απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέστε τη βανίλια και μοιράστε ομοιόμορφα σε τρία μπολ, βάζοντας το κακάο στο τρίτο. Χρησιμοποιείστε ταψί μεσαίου μεγέθους. Αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι. Ρίχνουμε το πρώτο μπολ σε αυτό και απλώνουμε το μείγμα ελαφρώς μέχρι την άκρη του ταψιού. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς.
Μετά το ψήσιμο, το πρώτο παντεσπάνι αναποδογυρίζεται σε χαρτί, αλλά με την όψη προς τα πάνω. Έτσι ψήνονται τα άλλα 2 παντεσπάνια.
Το σιρόπι παρασκευάζεται βράζοντας το νερό, προσθέτοντας τη ζάχαρη και ανακατεύοντας μέχρι να δέσει ελαφρά το υγρό. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια.
Τρίβουμε τα καρύδια.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Ετοιμάζουμε την κρέμα χωρίζοντας 1 κουπ. από το γάλα, και το υπόλοιπο βράζει με την προσθήκη ζάχαρης. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά και το αλεύρι, ρίχνοντας λίγο λιγότερο σε αυτό το μείγμα του γάλακτος.
Αφαιρέστε το βραστό γάλα από την εστία. Ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνουμε την 1 κουπ. που κρατήσαμε σε λεπτή ροή στο μείγμα των αυγών. Στη συνέχεια το μείγμα των αυγών ξαναχύνεται σε λεπτή ροή και με συνεχές ανακάτεμα στη μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Ξαναβάζουμε στην εστία μέχρι να πήξει η κρέμα. Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια.
Το πρώτο παντεσπάνι τοποθετείται με την όψη προς τα κάτω σε ένα μεγάλο δίσκο.
Σιροπιάζουμε με το 1/3 του σιροπιού. Περιχύνουμε με το 1/3 της κρέμας και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Προσθέστε τη δεύτερη στρώση – καφέ, και προχωρήστε με τον ίδιο τρόπο. Αυτό γίνεται με την τρίτη στρώση, βάζοντας κρέμα από πάνω και στο πλάι. Η βασιλόπιτα λειαίνεται και πασπαλίζεται με καρύδια από όλες τις πλευρές. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και είμαστε έτοιμοι!!!