Ασχημίες γραφίδων από το βιβλίο του κ. Μπαρτζούδη (Γιαγκλής ο Αετός της Μακεδονίας)
Συνέχεια στο ιστορικό βιβλίο “Γιαγκλής ο Αετός της Μακεδονίας” με την ενότητα “Ασχημίες γραφίδων”.
Οι ένοπλες εμφύλιες (ας τις πω έτσι) κινήσεις εναντίον του Γιαγκλή, είναι μια από τις «εθνικές» ντροπές της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα. Κάποιες άλλες όμως «αδιαντροπιές» συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ακόμα και ένας πλάγιος κατιόντας των Γερογιάννηδων τον ονομάζει «ληστή» 47 , ίσως επειδή είχε γίνει της μόδας!
Την αρχή των ασχημιών έκανε η επίσημη στρατιωτική ιστορία: Αποκαλεί τον Καπετάνιο «πρώην λήσταρχο», έναν χαρακτηρισμό (και όχι μόνο αυτόν) που ατυχώς θα χρησιμοποιήσουν και άλλες γραφίδες 48 , εν πολλοίς αντιγράφοντας η μία την άλλη.
Κατηγορία εναντίον του Γιαγκλή, ότι έκανε ληστείες στη Χαλκιδική, έχει εκτοξευθεί και από τον Μακεδονομάχο Παπατζανετέα. Όπως όμως σημειώνεται εύστοχα, η συκοφαντία έχει την πηγή της στους οπλαρχηγούς του περιβάλλοντος Κουρμπέση που είχαν σηκώσει τα όπλα κατά του Καπετάνιου και προφανώς ήθελαν να δικαιολογήσουν την απρέπειά τους:
«Ο Παπατζανετέας ομολογημένα κι αυτός πατριώτης, που άλλωστε έφτασε στη Χαλκιδική τον Φεβρουάριο του 1908, αντικαθιστώντας τον Παπακώστα, δηλαδή βρήκε σκαρωμένη εκεί την κατηγορία, σίγουρα παρασύρθηκε απ’ εκείνους που την είχαν σκαρώσει» 49 .
Έχει ξεπεράσει όμως κάθε θεμιτό και αθέμιτο όριο μια δημοσίευση κάποιου «ανώνυμου» στην εφημερίδα «Μακεδονία» 50 της 1.4.1984: Δεν αρκείται να βρίζει επανειλημμένως τον Καπετάνιο ως «λήσταρχο» αλλά προσθέτει και τα «κοσμητικά» επίθετα «άγριος, σκληρός, ληστρικός», ενώ του προσάπτει και την κατηγορία του πλιατσικολόγου, γράφοντας ότι στο «πλούσιο καμποχώρι [το Καρατζιάκιοϊ]… η λεία του θα ήταν τεράστια».
Ο αείμνηστος Σερραίος ιστορικός Πέτρος Πέννας απάντησε δεόντως στον ως άνω λιβελογράφο, με δημοσίευση στην ίδια εφημερίδα, την 8.4.1984. Εδώ θα σημειωθεί μόνο ότι ο υπόψη «ανώνυμος» παραθέτει και ένα «ουδέτερο» στοιχείο, ότι δηλαδή ο Γιαγκλής εμφανίστηκε στη Χαλκιδική την 15.5.1906. Την πληροφορία αυτή την έχω βρει μόνο στο λιβελογράφημά του και επίσης εκεί ακριβώς που η στρατιωτική ιστορία κατονομάζει τον Καπετάνιο «πρώην λήσταρχο». Μήπως ο «ανώνυμος» είναι κάποιος αυτόκλητος υπερασπιστής του απληροφόρητου στρατιωτικού συντάκτη;
Ας μην αδικούμε όμως τους επικριτές! Ένας «κλέφτης» σαν τον Γιαγκλή μπορεί να αποκαλείται ληστής! Έτσι αποκαλούνταν και όλοι οι αγωνιστές της ελευθερίας, οι θρυλικοί «κλέφτες και αρματολοί» του ‘21, από τους αντιπάλους!
Ο Ιερισσιώτης Καπετάνιος «τιμήθηκε» με αυτό το «κοσμητικό» επίθετο και από φίλους!
Ας δούμε μια «απάντηση» στις παντοίου είδους ασχημίες, όπως διατυπώθηκε, σε ανύποπτο χρόνο, από έναν διακεκριμένο Μακεδονομάχο, σύγχρονο με τον Γιαγκλή, τον Καπετάν Ζώη, μετέπειτα στρατηγό Δημήτριο Κάκκαβο. Στην από 12.11.1929 βεβαίωσή του 51 για τη δράση του Γιαγκλή, σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Πεπειραμένος, τολμηρός και νοήμων οπλαρχηγός, διεξήγαγε την ανατεθείσαν αυτώ εντολήν με πολλήν αυταπάρνησιν και αφοσίωσιν εις την εθνικήν ιδέαν. Προκινδυνεύων εις τας ενεργείας του, είλκυε εκ της τοιαύτης συμπεριφοράς του την αγάπην και αφοσίωσιν των οπαδών του..
Εκτιμάται ιδιαζόντως εν τοις διαμερίσμασι ένθα έδρασε λόγω του αρματωλικού του παρελθόντος και των ακραιφνών πατριωτικών του αισθημάτων». Και μπορώ να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του αείμνηστου στρατηγού:
Στην περιοχή Νιγρίτας, όπου «έδρασε», μόνο καλά λόγια ακούγονταν για τον Καπετάνιο, μέχρι τη δεκαετία του 1950, κατά την οποία ζούσαν πολλοί από αυτούς που τον είχαν γνωρίσει.
Παραπομπές για “Ασχημίες γραφίδων”.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
47 Πάππας-Καπετάν Γιαγλής, ό.π, σ.307
48 (α) ΓΕΣ, Ο Μακεδονικός Αγών, ό.π,
(β) Τσάμης, ό.π.
(γ) Κυριάκος Παπακυριάκου, Μακεδονικός Αγώνας στο Νομό Σερρών, Σέρρες 2012, σ.121,
(δ) Βικιπαίδεια (στο λήμμα Γεώργιος Γιαγκλής).
49 Αποστολίδης, ό.π, σ.426
50 Πάππας-Καπετάν Γιαγλής, ό.π, σ.337-338 και 338-341.
51 ό.π, σ.221
Κλείνει το άρθρο “Ασχημίες γραφίδων” με την ενημέρωση ότι περισσότερα για το βιβλίο και για τον συγγραφέα κ. Γιώργο Μπαρτζούδη θα βρείτε ΕΔΩ.