Τσουρέκια Αγίας Παρασκευής από την κ. Βούλα
Αν και πέρασε το Πάσχα χωρίς καν να το καταλάβουμε και επειδή ακόμη είμαστε σε κλίμα κορωνοϊού, σας μεταφέρουμε την παρακάτω συνταγή για τσουρέκια και σίγουρη επιτυχία. Οι νοικοκυρές συνεχίζουν να παρασκευάζουν τσουρέκια και να δοκιμάζουν νέες συνταγές.
ΥΛΙΚΑ
1750 γρ αλεύρι για τσουρέκια
500 γρ γάλα
200 γρ (φυτίνη+1κ.βιτάμ+1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο)
500 γρ ζάχαρη
100 γρ μαγιά φρέσκια
1 μαχλέπι και 1 κακουλέ
5 αυγά
Λίγο αλάτι στο αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μισό ποτήρι νερό λιώνω τη μαγιά και ρίχνω λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Στη συνέχεια σκεπάζω για μισή ώρα να φουσκώσει η μαγιά.
Ζεσταίνω το γάλα και ρίχνω σιγά σιγά τη ζάχαρη και τα αυγά, τα οποία έχω χτυπήσει ξεχωριστά τον κρόκο και ξεχωριστά το ασπράδι.
Σε μια λεκάνη ρίχνω το αλεύρι το μαχλέπι, το κακουλέ και το αλάτι. Κάνω μια λακουβίτσα στο κέντρο στο αλεύρι και ρίχνω τα υγρά και μετά τη μαγιά.
Στη συνέχεια λιώνω τα βουτυρά μου και τα βάζω σε ένα μπωλ.
Παίρνω το υλικό μου και αρχίζω να το ζυμώνω απαλά βουτώντας τα χέρια μου κάθε φορά στο βούτυρο. Το κάνω αυτό περίπου για 20 λεπτά έως ότου τελειώσει όλο το βούτυρο.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Το ζύμωμα πρέπει να είναι απαλό και να το διπλώνω πάντα προς τη μία φορά.
Το αφήνω σε πολύ ζεστό περιβάλλον για 1-2 ώρες όσο χρειάζεται να φουσκώσει να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει κάνω τις πλεξίδες μου και αφού τις ολοκληρώσω τις αλείφω με βούτυρο αμέσως, τις πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και τις αφήνω για ακόμη 15 λεπτά να φουσκώσουν επιπλέον.
Ψήνω πάνω κάτω για μισή ώρα στους 170 βαθμούς.
Θα έχετε τα πιο γευστικά και αφράτα τσουρέκια που έχετε δοκιμάσει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ