Διεθνής σάλος – Ελληνικά παρατράγουδα (2 από 3)
Συνέχεια στο “Διεθνής σάλος – Ελληνικά παρατράγουδα” με το δεύτερο από τα τρία μέρη της ενότητας από το βιβλίο του κ. Μπαρτζούδη ο “Γιαγκλής, ο Αετός της Μακεδονίας”.
Δεύτερο μέρος.
Στην ως άνω έκθεση σημειώνουν:
«Αναμέναμε με αγωνία τη μέρα της έναρξης της πραγματικής ένοπλης δράσης, αλλά η πολυπόθητη αυτή μέρα δεν φαίνεται… Καταρτίζονται σώματα και …εγκαθίστανται αυτά εντός των καθαρά ελληνικών χωριών και της πόλης των Σερρών….. Ξεχειμωνιάζουν και παραθερίζουν μέσα στην πόλη και τα χωριά».
Ένα συμπέρασμα που βγαίνει από τα ανωτέρω είναι ότι, στην περιοχή Σερρών, κατά το χρονικό διάστημα 1906-1907, μοναδικός επικριτής της επιχείρησης στο Καρατζιάκιοϊ ήταν ο Πρόξενος Σακτούρης. Χωρίς να αμφισβητείται ο πατριωτισμός του και η προσφορά του στον κοινό αγώνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η οξύτατη αντίδρασή του ίσως επηρεάστηκε και από προσωπικά κριτήρια:
Η επίκριση για την «επιχείρηση» είναι συγχρόνως μομφή προς τον προκάτοχό του και προβολή δική του.
Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη και οι κατηγορίες των Προκρίτων για οικονομικές ατασθαλίες.
Η πείρα έχει δείξει ότι, όπου εισρέει χρήμα προσκολλώνται οι κάθε λογής «αετονύχηδες».
Και σημειώνεται ότι, καταγγελίες για τέτοιες ατασθαλίες είδαν το φως λίγο αργότερα (τον Μάρτιο του 1909) και από τον διορισμένο στο γειτονικό Προξενείο Καβάλας, ανθυποπλοίαρχο Τυπάλδο, ο οποίος μάλιστα παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος γι’ αυτές τις ατασθαλίες 40 .
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις αντιδράσεις των οπλαρχηγών και των «κέντρων» μετά την επιχείρηση στο Καρατζιάκιοϊ.
Έχει γραφεί ότι το «Κέντρο Σερρών» διέταξε τους Γιαγκλή και Μητρούση «να εγκαταλείψουν όχι μόνο την περιοχή αυτή αλλά και ολόκληρη τη Μακεδονία».
Μια άλλη αναφορά λεει ότι το Σώμα Κουρμπέση, ήταν αυτό που «επιτέθηκε εναντίον
του … Καρατζάκιοϊ… έχοντας ως συνεργάτη τον Καπετάν Γιαγλή, στον οποίο αποδόθηκε εσφαλμένα η ευθύνη της καταστροφής του χωριού» 41 .
Πιο κοντά στα πράγματα είναι η αναφορά, σύμφωνα με την οποία ο οπλαρχηγός Μηνόπουλο αφηγείται 42 :
«Όταν έφτασε στη Χαλκιδική η διαταγή του Κέντρου για τη δίωξη και εξόντωση του Γιαγλή», οι υπό τον Κουρμπέση οπλαρχηγοί «συναντήθηκαν και έκαναν συμβούλιο στο δάσος ‘Ντούνος’ της Βαρβάρας.
Στην αρχή ο Παπακώστας ήταν της γνώμης να μη εκτελέσουν τη διαταγή και να ζητήσουν από το Κέντρο την αναθεώρησή της, της ίδιας δε γνώμης ήταν και ο Γερογιάννης 43 και ο Mηνόπoυλος.
Ό τελευταίος μάλιστα δήλωσε ότι αυτός ‘ουδέποτε θα σήκωνε το τουφέκι του ενάντια στον Γιαγλη’.
Ο Κουρμπέσης όμως-τον οποίο, φαίνεται, δεν άφηνε ‘καθεύδειν το του Καρατζάκιοϊ τρόπαιο του Γιαγλη’-γιατί πριν από τούτον είχε διαταχθή εκείνος να χτυπήση το Καρατζάκιοϊ και δεν το έκανε-κατώρθωσε να πάρη με το μέρος του τον Παπακώστα
και άλλα μέλη του συμβουλίου.
Και έτσι αποφασίσθηκε η κύκλωση και εξόντωση του Καπετάνιου… Μα ο Γιαγλής, ανοιχτομάτης και τερτιπλής όπως ήταν, μπόρεσε να ξεφύγη από τον κλοιό, να περάση στο Όρος και απ’ εκεί να κατέβη στην Αθήνα.».
Το πρώτο μέρος, Διεθνής σάλος – Ελληνικά παρατράγουδα (1 από 3), θα το βρείτε ΕΔΩ.
και πολλά άλλα !!!
psterpnis.blogspot.com
Παραπομπές:
40. Κωνσταντίνος Χιόνης, Η πορεία του Μακεδονικού Αγώνα στην Ανατολική Μακεδονία, Σερραϊκά Σύμμεικτα τόμος 4 ος , σ.161
41. (α) Μόδης, ό.π, σ.322, (β) Πάππας-Καπετάν Γιαγλής, ό.π, σ.185, (γ) Πάππας-Ιστορικά και Πολιτιστικά, ό.π, σ.87-88.
42. Αποστολίδης, ό.π, σ.425
43. Οπλαρχ. Γερογιάννης, καμία σχέση με τους αδερφούς Γερογιάννη του Κεντρικού Μακεδ. Συλλόγου.